środa, 13 lutego 2013

Walentynkowe cake pops

Hej!!!
Jutro są Walentynki, więc warto zaskoczyć swoją ukochaną osobę wypiekiem. Ja polecam walentynkowe cake pops.
   
Składniki na około 20 sztuk ciasteczkowych lizaków:
    Walentynkowe cake pops
  • 400 g suchego ciasta, pokruszonego (najlepsze są ciężkie, mocno wilgotne ciasta np. brownies, blondies)
  • 120 g serka mascarpone
  • 80 g nutelli lub masła orzechowego
  • 200 g kolorowej czekolady, do obtoczenia*
  • 1 łyżka oleju
  • kolorowe posypki, cukrowe róże, serduszka itp.
Przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą/masłem orzechowym.
Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę, lekko spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.
Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Można również ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 - 1,8 cm (w zależności od grubości patyczków) i przy pomocy niedużej foremki wycinać serca. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.
Walentynkowe cake pops
Czekoladę z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki i serca wyjąć z zamrażarki.
Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki lub serca, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.
Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Dowolnie udekorować.
Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać 'do góry nogami' na papierze do pieczenia.
Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.
* kolorową czekoladę można kupić w postaci 'candy melts' czyli groszków czekoladowych w dowolnych kolorach; drugą opcją jest zabarwienie czekolady barwnikami do czekolady, lecz oczywiście można wykorzystać, już tradycyjnie, czekoladę mleczną lub gorzką
Smacznego :-)

Przepis pochodzi ze strony  http://www.mojewypieki.com/

Jutro zrobie tutorial na misia. ;-)
 Wiktoria ♥♥♥

6 komentarzy:

  1. Genialne są te lizaki *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglądają *.*
    Wymieniamy się bannerami? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglądają <3 Pyszności ! Pozdrawiam :)

    Zapraszam do siebie ♥

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne. :D
    Tort kroję przed wypieczeniem. ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Ok. możemy się wymienić. ja już umieszczam baner

    OdpowiedzUsuń