niedziela, 16 grudnia 2012

Gotuj z pasją

Hej!!!
Dzisiaj post z kolejnym pysznym przepisem. :-D
Jestem zwolenniczką smacznych i prostych dań.
Dla odmiany coś słonego.
Meksykańska tortilla
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 5 minut

Składniki

  • Składniki
  • - 8 placków tortilli
  • - 3 pomidory
  • - 3 ogórki kiszone
  • - 1 czerwona papryka
  • - pół dużej kapusty pekińskiej
  • - duża podwójna pierś z kurczaka
  • - duży jogurt naturalny
  • - 4 łyżki majonezu
  • - sól
  • - pieprz
  • - 4-5 ząbków czosnku
  • - czosnek granulowany
  • - zioła prowansalskie
  • - bazylia
  • - papryka ostra
  • - cały sos tzatziki
  • - przyprawa do gyrosa
  • - oliwa lub olej

Etapy przygotowania

W misce rozrabiamy 400ml jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, dodajemy ząbki czosnku wyciśnięte przez wyciskarkę,cały sos tzatziki, sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, bazylię oraz paprykę. Całość porządnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz , wrzucamy pokrojonego kurczaka i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa w/g własnego smaku. Smażymy na małym ogniu.
W międzyczasie myjemy warzywa i kroimy w kostkę . Wrzucamy do dużej miski i zalewamy gotowym sosem czosnkowym ( rozrobionym w/g przepisu na opakowaniu ). Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Na patelni podgrzewamy placki tortilli po czym smarujemy sosem czosnkowym, dodajemy warzywa w sałatce i mięso usmażone na patelni. Całość raz jeszcze możemy polać sosem. Całość zwijamy i gotowe.
Do sałatki możemy wykorzystać każdy rodzaj ogórków, kolor papryki.

Mniam, mniam!!!
Wiktoria

1 komentarz: