Dzisiaj jest Tłusty Czwartek. Mniam! Uwielbiam pączki, szczególnie te z budyniem w środku. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na włoskie Bomboloni.
Składniki na około 30 pączków:
- 275 g mąki pszennej chlebowej
- 275 g maki pszennej
- 70 g cukru
- 100 g masła, roztopionego
- 125 ml wody
- 125 ml mleka
- 3 duże jajka
- 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
- pół łyżeczki soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki/spirytusu
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi
najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod
koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto
będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć
do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do
podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na
grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki.
Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką, do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC,
po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do
odsączenia. Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem budyniowym.
Krem budyniowy:
- 6 żółtek
- 100 g drobnego cukru
- 40 g mąki pszennej
- 450 ml mleka
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować.
Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować,
mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią
spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.
SMACZNEGO :-)
Przepis pochodzi ze znanej, polskiej strony z przepisami KLIK.
Zachęcam do przejrzenia słodkości z tej strony.
Wiktoria *_*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz