Dzisiaj post z kolejnym pysznym przepisem. :-D
Jestem zwolenniczką smacznych i prostych dań.
Dla odmiany coś słonego.
Meksykańska tortilla
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 5 minut
Składniki
- Składniki
- - 8 placków tortilli
- - 3 pomidory
- - 3 ogórki kiszone
- - 1 czerwona papryka
- - pół dużej kapusty pekińskiej
- - duża podwójna pierś z kurczaka
- - duży jogurt naturalny
- - 4 łyżki majonezu
- - sól
- - pieprz
- - 4-5 ząbków czosnku
- - czosnek granulowany
- - zioła prowansalskie
- - bazylia
- - papryka ostra
- - cały sos tzatziki
- - przyprawa do gyrosa
- - oliwa lub olej
Etapy przygotowania

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz , wrzucamy pokrojonego kurczaka i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa w/g własnego smaku. Smażymy na małym ogniu.
W międzyczasie myjemy warzywa i kroimy w kostkę . Wrzucamy do dużej miski i zalewamy gotowym sosem czosnkowym ( rozrobionym w/g przepisu na opakowaniu ). Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Na patelni podgrzewamy placki tortilli po czym smarujemy sosem czosnkowym, dodajemy warzywa w sałatce i mięso usmażone na patelni. Całość raz jeszcze możemy polać sosem. Całość zwijamy i gotowe.
Do sałatki możemy wykorzystać każdy rodzaj ogórków, kolor papryki.
Mniam, mniam!!!
Wiktoria
ta tortilla musi być naprawdę smaczna;)
OdpowiedzUsuń